· 

Blaasontsteking

De laatste paar dagen hoeft Jade veel minder vaak naar de wc. Een goed teken want het lijkt er op dat haar blaasontsteking over is. Jade heeft hier geen medicijnen tegen gekregen. Ze heeft dit zelf bestreden en opgeruimd! 

 

Naast de blaasontsteking had ze een paar weken geleden last van uitslag op haar huid. Dat kwam door haar nieuwe stamcellen. De T-lymfocyten (witte bloedcel) herkennen de oude cellen als vreemd en vallen deze cellen aan. Deze aanval geeft een rode huid met bobbeltjes. Om dit tegen te gaan, krijgt ze Prednison. Dit lijkt goed te werken want ze heeft ze hier eigenlijk ook geen last meer van gehad.

 

Vandaag moet Jade op controle naar Utrecht. Voor mij is het al twee weken geleden dat ik in het ziekenhuis ben geweest. Ik heb het nog niet gemist maar dit keer rijd ik samen met Jade en Olga mee. Het loopt allemaal voorspoedig. Er wordt snel bloed afgenomen en de medicijnen lopen snel in. Onze eigen arts is afwezig maar haar collega komt kort de resultaten bespreken. Weinig veranderingen. De bloedwaarden zijn netjes. Haar huid gaat goed dus de Prednison wordt verder afgebouwd naar 2x 7,5 mg per dag. Zelf zijn we vooral benieuwd naar de waarden van de T-lymfocyten en dan specifiek de CD4-cellen. Als deze waarde hoog genoeg is, groter dan 200, mag Jade weer naar school! De waarde was een aantal weken geleden 50. We krijgen vandaag de waarde van vorige week  te horen, deze is 61. Ze kunnen deze waarde niet snel bepalen vandaar dat dit altijd een paar dagen duurt en we dus nu pas de waarde van vorige week horen. Nog geen forse stijging maar het is in ieder geval gestegen. Zou zo maar kunnen dat het volgende week veel hoger is. De blaasontsteking is over en de Prednison is weer wat lager. Rustig afwachten.

 

Iets waar we ook rustig voor moeten afwachten is de terugreis. Iets na half vijf zitten we in de auto en om vijf voor half acht zijn we thuis. Op zo'n dag zit je langer in de auto dan in het ziekenhuis.

 

- Marcel