· 

Immuuntherapie Blinatumomab

Voordat Jade een stamceltransplantatie kreeg, heeft ze op 10 juli 2018 eerst een behandeling met Blinatumomab gehad. Een nieuw type medicijn om kanker te bestrijden. Het helpt het natuurlijke afweersysteem van de patiënt om kankercellen te herkennen en te vernietigen. Dit type behandeling wordt immuuntherapie genoemd.

 

De behandeling met Blinatumomab maakt nog geen onderdeel uit van de standaardbehandeling tegen leukemie. Jade had na drie zware blokken met chemotherapie van de Hoog Risico Groep nog steeds te veel leukemiecellen in haar beenmerg. Hierdoor kwam ze voor dit medicijn in aanmerking. Jade heeft hier veel profijt van gehad. Ten eerste omdat ze op het laatste moment alsnog een volledige moleculaire remissie had, of te wel met de meest nauwkeurige onderzoeken konden ze geen leukemie meer aantonen in haar beenberg. Hiermee waren haar kansen om te genezen gelijk 15-20% hoger. 

 

Daarbij zorgt dit medicijn er voor dat de weerstand van Jade heel gericht de 'verkeerde' cellen aanvalt en de 'goede' cellen met rust laat. Dit in tegenstelling tot (zware) chemotherapie, die maakt niet alleen 'verkeerde' cellen kapot maar ook veel 'goede' cellen. Een tweede voordeel van deze behandeling was dus dat Jade vier weken lang de tijd had om te herstellen. Wat weer bijgedragen heeft dat ze de stamceltransplantatie goed heeft kunnen doorstaan.

 

Vandaag zat ik naar 'De Wereld Draait Door' te kijken. Eén van de onderwerpen was 'Immuuntherapie'. Er wordt een nieuw soort geneesmiddel (Pembrolizumab) tegen huidkanker toegelicht. Ook dit is immuuntherapie en gebaseerd op het principe dat het natuurlijke afweersysteem van de patiënt wordt geholpen om kankercellen te herkennen en te vernietigen. Steeds meer medicijnen tegen kanker worden gebaseerd op dit veelbelovende principe. Het is dan ook niet voor niks dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de Amerikaan James P. Allison en de Japanner Tasuko Honjo gaat voor hun baanbrekend onderzoek in het gevecht tegen kanker. Om het verhaal extra kracht bij te zetten, vertelt een vrouw haar verhaal. Kort samengevat: de vrouw was al opgegeven en had zonder dit nieuwe medicijn haar verhaal niet meer op televisie kunnen vertellen.

 

Na het zien van deze beelden besef je nog eens extra dat de kansen van Jade om deze ziekte te overleven enorm zijn toegenomen door de ontwikkelingen in de geneeskunde van de laatste jaren. Nog niet zo lang geleden waren de vooruitzichten voor Jade een stuk somberder geweest. Gelukkig doneren mensen (veel) geld aan bijvoorbeeld KiKa zodat initiatieven als het Prinses Máxima Centrum in de toekomst ervoor kunnen zorgen dat de kansen op genezing alleen maar verder zullen toenemen. 

 

- Marcel