· 

Even bloedprikken in Goes

Sinds Jade vorige woensdag uit het ziekenhuis is gekomen, voelt ze zich niet lekker. Ze is het grootste deel van de dag misselijk en de temperatuur schommelt rond de 38°. Ze eet niet veel en we moeten haar aansporen om genoeg te drinken. Afgelopen dinsdag waren we op controle in Utrecht en toen bleek uit de bloedwaarden dat haar nieren het zwaar hebben. Op zich niet zo raar omdat haar nieren afgelopen jaar heel veel 'troep' te verwerken hebben gekregen. Niet alleen de chemo's moeten door de nieren uit haar lichaam worden gehaald maar ook de medicijnen tegen schimmel (Ambisome) en het CMV-virus (Valganciclovir en Valaciclovir) zorgen ervoor dat de nieren heel zwaar belast worden. Voordat Jade ziek werd, had ze blijkbaar een sterk stel lever en nieren. Hierdoor hebben de artsen altijd de benodigde chemo's en medicijnen kunnen geven. Door zelf veel te drinken kan Jade zorgen dat haar nieren goed blijven werken.

 

Om zeker te zijn dat haar nieren het goed blijven doen, moet Jade deze week een extra keer bloed prikken in het ziekenhuis van Goes. De resultaten gaan vervolgens naar Utrecht om te kijken of ze genoeg vocht krijgt. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat de sonde teruggeplaatst moet worden om zo extra vocht toe te kunnen dienen. Later krijgen we te horen vanuit Utrecht dat de waarden de goede kant op gaan. Het houdt nog niet over maar Jade drinkt net voldoende. De artsen maken zich geen zorgen over de misselijkheid en de verhoging. Zolang ze geen diarree krijgt en de huid rustig blijft, is een paracetamol en goed drinken voldoende. Volgende week woensdag terug naar Utrecht voor controles.

 

Toch is het de laatste dagen langzaam beter aan het gaan. Jade is wat actiever. Ze is gisteren samen met Dorine druk geweest met school en vandaag is ze haar huiswerk aan het doen. Als haar vriendinnetje Isa belt of Jade zin heeft om langs te komen, heeft ze snel haar jas en schoenen aangetrokken. Olga en ik brengen haar even en gaan daarna zelf de stad in om een paar cadeautjes te kopen voor sinterklaasavond. In de stad komen we de ouders van vrienden tegen die we al een poosje niet gesproken hebben. Ook de kanjerloop komt ter sprake en opeens staat Olga met een mooie donatie voor het goede doel in haar handen. Het blijft ons verbazen dat op zo veel verschillende manieren mensen de Kanjerloop willen sponsoren!

 

- Marcel