· 

Kerstboom

Het is moeilijk te zeggen hoe het met Jade gaat. Ze voelt zich niet lekker, eet weinig en drinkt niet zo veel. Afgelopen week heeft ze dan ook vooral op de bank gezeten of gelegen. Toch gaat het wel wat beter. Als ik vraag of ze even met me naar de stad wil om een cadeautje te kopen voor Olga, zegt ze: "Ja". Ze wil wel met de rolstoel. We gaan winkel in en winkel uit. Ons boodschappenlijstje brengt ons bij een te drukke Hema en een overvolle Action. We hadden er eigenlijk met een grote boog om heen moeten lopen... We gaan nog even langs Lunchcafé Stadhuis voor een dinerbon. We krijgen stiekem de eindstand van de actie, die het personeel gedaan heeft voor de Kanjerloop, al te horen. Om stil van te worden...

 

Eenmaal thuis, gaan we snel met zijn vieren een kerstboom halen bij dezelfde verkoper als vorig jaar. Op dit soort momenten kijk je toch even terug. Als ik naar Jade kijk op de foto's van vorige jaar en ik kijk nu naar haar, is er niet eens zoveel verschil in uiterlijk en fysiek. Jade was toen net begonnen met Prednison en had ook bolle wangen. Ze kreeg net last van de bijwerkingen van de eerste chemo's. Haar haren vielen een beetje uit en ze kreeg moeite met lopen. Dat zijn gelukkig de enige overeenkomsten met hoe het nu gaat. Een jaar geleden was er nog heel veel onzeker en stonden we nog aan het begin van een lange behandeling van minimaal twee jaar met chemo's. Inmiddels heeft ze alle behandelingen achter de rug en ziet het er voor 2019 positief uit. De komende maanden worden haar bolle wangen alleen maar minder, is haar haar al weer aan het groeien en zal ze fysiek alleen maar sterker worden. Wat er zeker niet is veranderd sinds vorig jaar, is dat Jade, Dylan en Olga nooit de goedkoopste kerstboom uitkiezen. Op den duur blijven er twee bomen over. Na wat onderhandelen over de prijs, kiezen we alsnog de duurste van de twee. Maar het moet gezegd: "Het is een mooie kerstboom." 

 

Terug bij ons thuis, gaat Jade snel op de bank zitten. Het winkelen heeft de benodigde energie gekost. De rest van de middag knutselen we een beetje aan de surprises en proberen we gedichten te maken. Morgenmiddag komt de Sint speciaal voor ons terug uit Spanje!

 

- Marcel