· 

Brein Brekers Club

Jade is al heel lang niet naar school geweest. Zo zat ze vorige week pas voor het eerst dit schooljaar tijdens de sinterklaasviering bij haar eigen klas. Wat betreft de lesstof zal ze het wel redden maar hele dagen naar school zal wel wennen worden. Het is het laatste jaar op de basisschool. 

 

Tegenwoordig organiseren veel scholen voor het Voortgezet Onderwijs extra informatiedagen voor de aankomende brugklassers. Vandaag begint op het Ostrea Lyceum de Brein Brekers Club. Vijf weken lang krijgen de kinderen 2 uur achter elkaar les in verschillende vakken (o.a. wiskunde, aardrijkskunde, natuurkunde, enz). Een mooie kans om te kijken hoe het er aan toe gaat op het VO en op het Ostrea Lyceum. Een aantal weken geleden hebben wij Jade ook opgegeven voor de Brein Brekers Club. Ze maakt zich al best zorgen om naar het VO te gaan. Ze twijfelt of ze het wel kan en maakt zich zorgen over hoeveel en hoe vaak ze huiswerk moet maken. Zo'n kennismaking zou dus goed voor haar zijn. In principe is haar weerstand nog net niet goed genoeg om naar school te gaan maar we vinden het belangrijk(er) dat ze deze ervaringen toch meekrijgt. 

 

Deze morgen rijd ik dan ook samen met Jade achterop de fiets naar het Ostrea Lyceum. We worden netjes opgevangen en begeleid naar de zaal waarin meer dan 250(!) leerlingen wachten totdat ze naar de les mogen. Het begin is al niet makkelijk voor Jade omdat ze met een mondkapje alleen met haar vader de zaal inloopt. Samen kijken we rond op zoek naar bekende gezichten van haar eigen klas. Gelukkig zijn er een paar bekenden maar haar vriendinnen ziet ze nog niet. Als we welkom worden geheten komt ook het groepje met vriendinnen binnen. De leerlingen worden in groepen verdeeld en gaan met een paar echte brugklassers naar hun eerste les. Jade begint met aardrijkskunde. Ik blijf wachten in de zaal totdat ze terug is en praat met de vader van een nicht van mij die op de school werkt. Blijkbaar is er voor de ouders ook een rondleiding door de school zodat ik ook de school kan leren kennen. We gaan eerst op bezoek bij Natuurkunde waar de kinderen druk in de weer zijn met het instellen van hun microscoop om te kijken naar de verschillen tussen blonde en zwarte haren. Via de mediatheek gaan we naar het lokaal waar aardrijkskunde wordt gegeven.

 

Als ik binnenkom zie ik dat Jade in tranen is. De lerares probeert te helpen maar dat wil niet zo lukken. Ik neem haar even mee de gang op om haar rustig te maken. Ze vertelt dat ze overstuur is omdat de computer het niet goed deed. Als het wat beter gaat, gaan we weer de les in. Voor Jade is het allemaal een beetje veel. Het is sowieso moeilijk voor Jade om iets te vragen aan de lerares als bijv. de computer het niet doet. Dan zijn er ook nog 5 vragen waar je er maar 2 van mag/kan maken. Tel daarbij nog op dat ze in een school zit waar ze nog nooit is geweest en dat ze überhaupt lang niet op school is geweest. En voor het gemak 'vergeet' ik dan nog maar dat ze misselijk is en al dagenlang niet veel gegeten heeft. Als klap op de vuurpijl heeft ze een mondkapje en mutsje op. De rest van de les blijf ik bij haar en gaat ze vol goede moed aan de slag met de opdrachten. Na aardrijkskunde gaan ze naar wiskunde. Ze worden begeleid door twee brugklassers. Vooraf worden ze gewaarschuwd: "Blijf dicht bij elkaar, je bent zo de weg kwijt". Op het moment van de bel wisselen alle klassen van lokaal en is het dus heel druk op de gang. We gaan het lokaal uit en na één bocht zien Jade en ik haar groepje al uit het zicht verdwijnen. Gelukkig lukt het net om steeds te zien welke kant we op moeten en ik kan Jade afleveren bij het goede lokaal. Ik mag van de lerares mee het lokaal in maar Jade kan het wel zonder mij. Voor de zekerheid blijf ik op de gang wachten. Een kwartiertje later kan ik weer aanhaken bij de rondleiding voor de ouders en kan ik alsnog even binnenkijken. Het gaat goed en ze doet goed mee. Aan het eind van de les komt ze als laatste naar buiten. Dit was wel een leuke les. Eén van de eerste dingen die ze vraagt: "Moet je aardrijkskunde per se doen op het VWO?".

 

Eenmaal thuis kruipt ze lekker onder een dekentje op de bank. Het is wel even mooi geweest voor vandaag. Tenminste dat zou je denken. Om kwart over vier moet ze paardrijden! Ze twijfelt wel even maar wil toch wel graag gaan. Vandaag rijdt ze voor het eerst met twee andere kinderen te gelijk. In plaats van een half uur mag ze nu een heel uur rijden. Ze krijgt van de instructrice "Starjo" om op te rijden. Een grote pony maar wel heel lief. "Als ze daar vanaf valt komt ze in de krant" zegt de instructrice. Na het opzadelen beginnen ze rustig met stappen om daarna een hele tijd in draf te rijden. Jade houdt het hele uur vol. Na de les is ze niet tevreden. Omdat de paarden achter elkaar aanrijden, volgt het achterste paard de twee die voor hem rijdt. Dat maakt het voor Jade moeilijk om controle te hebben over haar paard. Ze had niet het gevoel dat zij kon bepalen wat het paard moest doen terwijl het dan toch best hard gaat in draf. Het is tijd om naar huis te gaan!

 

- Marcel