· 

Bijna groen licht

Vandaag moet Jade om elf uur in Utrecht zijn voor controle. Olga gaat met haar mee. Voor ons wel een fijn moment omdat we niet zo goed weten hoe het gaat. Aan de ene kant gaat het heel goed maar aan de andere kant voelt Jade zich al een week niet lekker en heeft ze soms een beetje koorts. 

 

Dit keer moet ze 'echt' geprikt worden omdat er meer bloed nodig is voor de verschillende bloedonderzoeken. Vorige week was een vingerprikje voldoende. Het prikken gaat heel goed ook al vindt Jade het wel spannend. De verpleegkundige is heel rustig en lief. 

 

Het bloed gaat direct naar het laboratorium voor de eerste onderzoeken. Pas als de eerste resultaten er zijn, kunnen ze naar de arts. Geeft Jade mooi de tijd om een windlichtje te beschilderen. Olga kan ondertussen een nieuwe voorraad medicijnen ophalen. 

 

Na een uurtje zijn de resultaten binnen en worden ze opgehaald door de arts. De bloedwaarden zien er mooi uit. Ze mag stoppen met een aantal medicijnen, eigenlijk blijft er maar 1 pilletje (2x per dag) over. Ze heeft dan nog wel een vies drankje om in te nemen maar dit de arts moet de dosis toch verlagen en wil het wel direct omzetten naar twee keer per dag 3x tabletten innemen. Vorige week wilde Jade dit niet maar na een week het vieze drankje is ze het er nu wel mee eens. De hoop is dat met het stoppen van een aantal medicijnen (met name Valaciclovir) de misselijkheid verdwijnt en de eetlust weer toeneemt. Voor de verhoging (lichte koorts) heeft hij niet direct een verklaring. In de bloedwaarden zitten tot dusver geen afwijkingen. Hij wacht nog wel op een uitslag of ze misschien iets van een virus bij zich draagt. Mocht dit zo zijn dan horen we dit nog. Hij is zo tevreden, dat hij voorstelt om volgende alleen in Goes bloed te prikken en pas over twee weken op controle te komen naar Utrecht. Dit is een beetje onder voorbehoud. Als Jade de komende dagen misselijk blijft en de temperatuur een beetje blijft schommelen dan moet ze alsnog volgende week naar Utrecht komen voor uitgebreider bloedonderzoek en door de arts nagekeken worden. Tot slot vertelt hij dat hij verwacht dat haar weerstand voldoende is gestegen om zonder kapje naar school te kunnen. Morgen zijn deze waarden bekend en zal hij even bellen met de uitslag. Olga vraagt of ze dan in het ziekenhuis ook zonder kapje mag maar dat wil de arts pas volgende keer beslissen. In het ziekenhuis zijn veel meer bacteriën aanwezig dan thuis of op school. De weerstand van Jade is dan wel voldoende maar dit wil nog niet zeggen dat deze helemaal optimaal is. Het is eigenlijk meer nog een minimale weerstand om zelf alle bacteriën en virussen te lijf te gaan zonder hulp van medicijnen of mondkapjes.

 

Vanaf volgende week gaan we 'rustig' aan opbouwen. Elke dag kijken we hoe het gaat en op ze het vol kan houden. Het licht staat bijna op groen. Jade mag bepalen hoe snel ze kan gaan.

 

- Marcel