· 

Groen licht

Gisteren is Jade naar het ziekenhuis geweest voor controles. De eerste resultaten kregen we gisteren al te horen. Deze waren goed en worden elke week nog beter. Maar we waren erg benieuwd naar één specifieke waarde: CD4.

 

Als je met een microscoop naar bloed kijkt, kan je 3 soorten cellen onderscheiden: bloedplaatjes, rode bloedcellen, witte bloedcellen. De bloedplaatjes zorgen voor de stolling van het bloed en helpen bij de genezing van wondjes. De rode bloedcellen zorgen voor het vervoer van zuurstof vanuit de longen naar alle organen. De witte bloedcellen zijn eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende cellen die je lichaam verdedigen tegen infecties door indringers zoals bacteriën, virussen, parasieten, schimmels en gisten.

 

De witte bloedcellen kan je weer opdelen in verschillende groepen. Eén van deze groepen zijn de Lymfocyten, die op hun beurt weer onderverdeeld worden in B-cellen, T-cellen en 'Natural Killer cellen'. Jade had trouwens 'B-Cell Acute Lymfatische Leukemie' wat dus betekent dat de aanmaak van de 'B-cellen' bij haar niet goed ging. Hierdoor werden er heel snel heel veel slechte B-cellen aangemaakt waardoor er geen plek meer was in haar beenmerg en bloed voor alle andere gezonde cellen en Jade dus heel ziek was.

 

Zoom je met je microscoop verder in op de T-cellen dan kan je onderscheid maken in grofweg 3 groepen (killer T-cellen (CD8), T-helpercellen (CD4) en regulerende T-cellen). En de aantallen van deze cellen in je bloed zegt heel veel over je immuumsysteem (weerstand). Op dit moment is bij Jade alleen nog de waarde voor CD4 (regulerende T-cellen) te laag. Deze waarde is pas hoog genoeg als de artsen in 1 mm3 bloed minimaal 200 van dit soort cellen kunnen vinden. Bij mensen met een normale weerstand hoort deze CD4-waarde overigens tussen de 695 en 1475 te liggen. Een paar weken geleden was deze waarde 184 en al bijna hoog genoeg om naar school te kunnen.

 

Aan het eind van de middag spreekt de arts de voicemail in met goed nieuws. De waarde was prachtig gestegen en als Jade zich goed voelt mag ze naar school!! Ze hoeft geen mondkapje op en kan op school alles doen wat ze wil! Een belangrijke uitslag voor Jade en voor ons gezin. Om dit te 'vieren' gaan we 's avonds eten bij lunchcafé Stadhuis. De laatste keer was een paar maanden geleden en toen 'moesten' we buiten eten omdat Jade nog niet binnen mocht eten in verband met haar weerstand. Nu mogen we gewoon binnen zitten! Het is weer een gezellige avondje geworden. 

 

's Middags is Jade nog gaan kijken op de Grote Markt in Goes. Daar staat sinds een aantal dagen een ijsbaan. Alle basisscholen mogen de komende weken gratis een middagje komen schaatsen. Vandaag waren de groepen 8 van de Bisschop Ernstschool aan de beurt. Jade was net op tijd om met zijn allen op de foto te gaan maar er was te weinig tijd om zelf nog een rondje te schaatsen. Maar ze gaat dit jaar zeker nog even op de schaatsen staan.

 

- Marcel