· 

De Kanjerloop!

Het belooft een heel bijzondere dag te worden: vanavond is de KANJERLOOP! Maar voordat het zover is, staat er nog wel een paar andere leuke dingen op het programma. 

 

In de ochtend zijn Jade en Olga te gast bij Omroep Zeeland Radio. In het programma 'Goedemorgen Zeeland' mag Jade iets vertellen over de Kanjerloop en het goede doel: Café des Artistes. Ze vindt het te spannend om iets te zeggen en dus beantwoordt Olga de vragen van de Elsa van Hermon. Toch heeft Jade het heel leuk gevonden om in de studio te zijn en te zien hoe radio gemaakt wordt. 

 

Na het interview op de radio gaan de dames 's middags aan de slag met het bakken van taarten. Tijdens de Kanjerloop worden er zelf gebakken taarten, cakejes en pannenkoeken verkocht. Een aantal pupillen van de vereniging zorgen dat er iets lekkers is en ook tante Miranda, oma Ella en Isa zorgen voor lekkere versnaperingen. 

 

Om half zes stappen we uiteindelijk in de auto naar de atletiekbaan. Als we aankomen, krijgt Olga al een paar tranen in haar ogen. De atletiekbaan is verlicht en het ziet er prachtig uit. Veel vrijwilligers zijn al druk bezig geweest met de voorbereidingen. Er is een extra tent voor de kantine gezet met warmtelampen, het parcours voor de stadioncross is uitgezet en de baan is versierd met ballonnen. In de kantine worden de laatste puntjes nog op de i gezet en worden de eerste startnummers opgehaald. Er is een plekje voor een aantal kunstwerkjes van Jade die ze gemaakt heeft in het ziekenhuis en voor haar kralenketting. 

 

De kantine stroomt vol met kinderen (en hun ouders) die meedoen met de pendelestafette en de stadioncross. Voordat ze beginnen doen de kinderen een warming-up en verkennen ze het parkoers van de stadioncross. Ondertussen krijgt Jade in de kantine haar startnummer uitgereikt door de voorzitter. Er is zelfs een bijzonder kaartje binnengekomen met een persoonlijke gelukwens aan Jade van Dafne Schippers (geregeld door Wil Zweemer van de wedstrijdorganisatie). Met startnummer '1' op haar borst gaat ze naar buiten om mee te doen aan de pendelestafette. Het principe is eigenlijk hetzelfde als met een gewone estafette maar bij een pendelestafette loop je geen rondje maar heen en weer tussen een begin en eindpunt. De bijna 100 kinderen worden verdeeld in vier groepen. De ene helft van de groep staat bij het beginpunt en de andere helft bij het eindpunt 40 meter verder. Zodra het startschot klinkt, sprint de eerste uit de groep zo hard mogelijk naar het eindpunt waar zijn/haar teamgenoot staat te wachten. Zodra hij/zij aangetikt wordt, sprint hij/zij terug naar het begin om de volgende aan te tikken. Dit gaat door totdat iedereen een keer heeft gesprint.

 

Als alle kinderen goed verdeeld zijn en klaar staan, kunnen ze beginnen. Jade is één van de eersten die gaat sprinten. Ze heeft er zin in! Als het startschot klinkt, geeft ze alles wat ze heeft. Langs de kant worden de kinderen hard aangemoedigd door de toeschouwers. Alle kinderen doen hun uiterste best. Na de pendelestafette gaan ze direct door naar de stadioncross. Hier lopen ze over een parcours dat is uitgezet op het gras. Ze moeten over hooibalen heen springen en door het zand van de verspringbak lopen. De kinderen worden verdeeld in drie groepen. De eerste groep met kinderen van vier tot zes jaar loopt één rondje over het parkoers. De jongste deelnemer is trouwens Joey de Bel van net vier maar hij loopt zonder problemen zijn rondje! In de tweede groep zitten de kinderen van 7-8 jaar, zij lopen 2 rondjes. Dylan zit in deze groep. Hij gaat goed van start. Na de eerste ronde temporiseert hij heel even om op adem te komen maar daarna geeft hij weer vol gas en komt hij bij de eersten over de finish. 

 

In de laatste groep loopt Jade mee. Ze is vastbesloten om de finish te halen. Als het startschot heeft geklonken, rennen de meeste kinderen zo hard als ze kunnen er vandoor. Jade start voorzichtig en wordt omringd door Isa, Emilie, Norah, Elise en ... Met zijn zessen lopen ze de eerste ronde. Jade doet haar best. Halverwege is ze er nog steeds van overtuigd dat ze de finish gaat halen. Niet veel later wil ze na het eerst rondje toch stoppen. Ze heeft alles gegeven en goed gelopen. Dat ze alles heeft gegeven, blijkt wel als ze niet veel later moet overgeven. Samen met Olga gaat ze snel terug naar de kantine om in een rustige ruimte even op adem te komen. Gelukkig gaat het snel al beter. Ze staat dan ook langs de baan Olga aan te moedigen, als zij haar Engelse mijl (1609 meter, vier rondjes) aan het lopen is. Olga bouwt haar race zorgvuldig op. Ze gaat niet hard van start en de eerste rondjes gaan in een rustig tempo maar in de laatste ronde geeft ze alles. Net voor de streep haalt ze tante Jannie bij en samen komen ze over de streep. Een mooie prestatie van de dames! Ik heb niet alle deelnemers hun Engelse mijl zien lopen maar die van Thijs, die van de delegatie van de Bisschop Ernstschool en die van de delegatie van Kibeo (naschoolse opvang) waren indrukwekkend! 

 

Maar er waren meer indrukwekkende prestaties maar dan naast de baan. Mijn neef Jos was er ook. Hij is sindskort genezen van darmkanker en klaar met zijn behandeling. Maar net als bij Jade neemt zijn herstel ook nog maanden in beslag. Ik spreek hem net voordat hij naar huis gaat. Hij wilde langer blijven maar het heeft hem vanavond veel energie gekocht. Maar hij was er!! En ook mijn nichtje Kim was er! Zij is hard bezig om te herstellen van een ernstig ongeluk op de fiets waarbij ze werd aangereden door een brommer die veel te hard reed. Mooi om te horen (ik heb haar jammer genoeg niet gesproken) dat zij er vanavond ook kon zijn. Een bijzonder moment voor de familie Slabbekoorn!

 

Na de wedstrijden was het een gezellige bedoeling in de kantine. De DJ's (die helemaal belangeloos optraden) zorgden voor een gezellige sfeer. Er werden lootjes verkocht en veel mensen gingen met een mooie prijs naar huis. De prijzen waren beschikbaar gesteld door verschillende bedrijven in Goes. Jade heeft tijdens de laatste loterij alle winnende nummers getrokken. Jade is trouwens een groot deel van de avond gevolgd door 'Goestig'. Zij maken (korte) rapportages van gebeurtenissen of bijzondere momenten in Goes. Alles wordt gefilmd en gemonteerd met een iPAD.  Het resultaat staat onderaan deze blog. Jade vond het bijzonder om heel de tijd gevolgd te worden. Tussen alles door werd ze ook nog geïnterviewd/gefilmd door iemand van de PZC. Waar ze de energie toch vandaan gehaald heeft?!  

 

De avond eindigde met de bekendmaking van de voorlopige opbrengst van de Kanjerloop. De teller staat op dit moment op €3.500,- maar nog niet alle opbrengsten van de avond zijn bekend. Morgen komt Janet van de kantine bij ons thuis om de opbrengst van de 'collectebus' te tellen en is ook de opbrengst van de bar bekend. De actie loopt nog door tot 31 december met o.a. een actie tijdens de Oliebollenloop. Op 23 december wordt er nog een uurloop georganiseerd door Jaro waarbij de opbrengst naar het goede doel van Jade gaat. Inschrijven kan nog! Tot 31 december kan er nog geld gestort worden op NL96 RABO 0333 3991 61 t.n.v. Goese atletiekvereniging AV’56.

 

Het is een heel bijzondere avond geworden. Het was heel speciaal om zoveel kinderen en volwassenen te zien sporten voor het goede doel. Maar ook de vele donaties van sporters, supporters en andere gulle gevers waren prachtig. Vanaf deze plek willen wij alle mensen en bedrijven hartelijk bedanken voor hun bijdrage. Zonder hun hadden we niet zo'n mooi bedrag bij elkaar kunnen halen voor Eliane van Café des Artistes. Helaas kon Eliane er vanavond niet bij zijn maar begin volgend jaar gaan we naar haar toe om het bedrag symbolisch te overhandigen. Jade gaat samen met Eliane nog een kunstwerk maken voor in de kantine van AV'56. 

 

Heel erg bedankt voor deze mooie avond!!

 

- Jade, Dylan, Olga en Marcel

Hier kan de je berichten vinden van AV'56 en de PZC.