· 

Naar school!

Net voordat ik Dylan naar school ga brengen, wil Jade nog niet mee om zelf ook voor het eerst weer echt naar school te gaan. Ze voelt zich moe en niet zo lekker. Als ze niet gaat moet ze vandaag sowieso om half tien even naar school. Ze is opgeroepen voor een standaard preventief gezondheidsonderzoek (PGO) bij alle 10/11-jarigen door een jeugdverpleegkundige van de GGD (de schooldokter van vroeger). Olga is trouwens ook jeugdverpleegkundige maar dan op het consultatiebureau en een aantal basisscholen in de gemeente Borsele. Als ze dan toch naar school moet, wil ze op het laatste moment wel mee. Op het schoolplein is het een beetje onwennig voor Jade en ze heeft het koud. We gaan alvast naar binnen. Haar eigen juf is er vandaag niet dus staan er twee andere voor de klas. Ze zit met Isa, Emilie en Lara in het groepje dus dat geeft de houvast die ze even nodig heeft. Als ik een klein uurtje later terug kom voor het onderzoek is ze lekker bezig met rekenen. Ik neem haar even mee maar ze zou liever nog even verder gaan met de les. 

 

Het onderzoek gaat goed al zegt Jade niet zo veel. Aangezien Jade onder controle is in het ziekenhuis hoeft de verpleegkundige daar niet al te diep op in te gaan. Op basis van de antwoorden van een vragenlijst die Olga en Jade van tevoren hebben ingevuld, blijkt dat het eigenlijk best goed met Jade gaat. Er zijn een paar kleine aandachtspuntjes maar daar zijn we ons al van bewust. Jade wordt nog gemeten en gewogen en de resultaten kunnen we meteen in de groeicurve bekijken. We waren vooral benieuwd naar de groei van Jade. Het lijkt alsof ze de laatste tijd wat achterblijft in haar groei maar volgens de groeicurve zit ze perfect op de lijn. Veel ernstig zieke kinderen hebben een groeicurve die naar beneden afbuigt. In het geval van Jade lijkt dit niet zo te zijn!

 

Na het onderzoek breng ik Jade terug naar de klas. Tussen de middag haal ik Jade en Dylan weer op van school. Het is vermoeiend geweest voor Jade. Een uurtje later breng ik Dylan terug. Jade blijft lekker thuis op de bank. De eerste stap is gezet, komende week nog een paar keer meters maken en in 2019 verder opbouwen!

 

- Marcel