· 

Spelletjes en burrito's

Rond een uur of twaalf vannacht werd Jade opeens wakker van hevige pijn net onder haar ribben. De verpleegkundige was er snel bij maar kon niet veel de doen. De pijn zakte snel weg. Na een paracetamol en voorlezen valt Jade snel weer in slaap. Geen idee wat de oorzaak geweest is. 

 

De ochtend loopt moeizaam. Jade heeft toch weer buikpijn en ze is misselijk. De iPad is zoals zo vaak haar beste vriend en zorgt voor de benodigde afleiding. De ochtend wordt nog slechter als de verpleegkundige bloed af wil nemen. Ze heeft meer bloed nodig maar dit gaat niet goed via het infuus in haar hand. Ze probeert het met een vingerprik. Uiteindelijke worden het drie vingerprikjes om drie buisjes met bloed gevuld te krijgen. Niet echt een lekkere start...

 

's Middags komt tante Kim langs om een spelletje Catan te doen. Afgelopen jaar is ze al heel vaak geweest om spelletjes te doen en iedere keer telt er maar één ding: winnen! Uiteindelijk gaat Jade er met de overwinning vandoor. Jade is ondertussen wel wat opgeknapt en gaat met Isa videobellen. De arts komt langs om te vertellen dat nog niet alle uitslagen van de onderzoeken binnen zijn. Hij kan nog niet zeggen of er een bacterie in haar poep zat of hoe het met CMV-virus gaat. De uitslagen zullen pas na het weekend bekend zijn. Eén ding is wel bekend: de spiegel van de Neoral (Ciclosporine). Een spiegel geeft aan of de hoeveelheid van een medicijn in het bloed voldoende is om te zorgen dat het medicijn zijn werk goed kan doen. Waarschijnlijk heeft Jade een lichte vorm van transplantatie ziekte in haar darmen. Dit betekent dat haar nieuwe cellen de weefsels in haar darmen als vreemd herkennen en proberen op te ruimen. De Neoral onderdrukt de afweer van Jade zodat transplantatieziekte wordt verminderd/voorkomen. Afgelopen weken was de Neoral bijna helemaal afgebouwd. Nu moet de dosis opgehoogd worden om de darmen van Jade rustig te krijgen. Alles bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat Jade op zijn vroegst pas na het weekend naar huis kan.

 

Toch gaat het langzaam wat beter met Jade. Jade heeft namelijk zin in burrito's! Nu wil dat niet direct zeggen dat ze dan ook echt een burrito op gaat eten maar tegen alle verwachtingen in, eet ze zelfs anderhalve burrito op! Jade voelt zich best goed en gaat samen met Jade en Veronique (verpleegkundige) het ziekenhuis onveilig maken. Ze belanden in de Tiener-lounge om op de Playstation te spelen. Veronique is dan al lang en breed weer aan het werk.

 

Na lekker een poosje van de kamer te zijn geweest, is het tijd om te gaan slapen. Maar net als je dan denkt dat de weg naar boven gevonden is, krijgt Jade een brandende pijn in haar infuus. De verpleegkundige zet snel het infuus stop. Er is niets te zien en na een korte onderbreking, start ze het infuus op een lage stand. Dit lijkt goed te gaan en na een tijdje valt Jade in slaap.

 

- Marcel