· 

Jarig!

Het is precies 11 jaar geleden dat Jade is geboren! 

 

En ze is 'gewoon' thuis op haar verjaardag. Twee dagen geleden lag ze nog in het ziekenhuis. Net als vorig jaar, toen ze twee dagen voor haar verjaardag naar huis mocht na een ziekenhuisopname van veertien dagen. 

 

Heel veel tijd om het 's ochtends te vieren is er niet. Jade gaat vandaag op excursie naar de Verbeke Foundation in België met de Juniorklas van het Pontes Goese Lyceum.

 

Maar voordat ze samen ze in de bus stapt, krijgt ze van Dylan een Ty Beanie Boo  voor haar verzameling. Van ons krijgt ze alvast een klein cadeautje: een ringetje met twee hartjes. Haar 'grote' cadeau wordt hopelijk vanochtend nog door de post gebracht. Iets voor achten komt Isa nog even langs om een cadeautje te brengen en om een confetti kanon met hartjes af te schieten. De dag kan niet beter beginnen. 

 

Het is haasten om Dylan op tijd op school te krijgen en Jade op tijd bij het Goese Lyceum af te leveren. De komende weken gaat ze, samen met zo'n vijftig andere kinderen, elke vrijdag naar de 'Juniorklas' toe om kennis te maken met de school, lessen te volgen, een opdracht te doen en om de sfeer te proeven. Gelukkig gaan haar vriendinnen Isa en Emilie ook meedoen. Het is voor Jade de eerste keer dat ze op het Goese Lyceum gaat kijken. Veel  meer als de ingang krijgt ze nog niet te zien want ze stappen al vrij snel in de bus richting de Verbeke Foundation. Olga rijdt voor de zekerheid met de auto achter de bus aan. Mocht het niet goed gaan dan kan ze Jade helpen of mee naar huis nemen. 

 

Terwijl Olga en Jade in België zijn, haal ik Dylan van school om met hem even naar de huisarts te gaan. Pas geleden is Dylan gebeten door een teek. Waarschijnlijk toen we in het Sprookjesbos van de Efteling rondliepen (nee, dit is geen grapje). De teek ging er goed uit maar er bleef lange tijd een rood wondje zitten. We hebben niet hele goede ervaringen met 'even op vrijdag naar de huisarts' maar we hoeven ons geen zorgen te maken. Er is niks achtergebleven in het wondje en er is geen rode cirkel rondom het wondje te zien geweest. Toch het advies om de komende maanden op te blijven letten. Mocht Dylan klachten krijgen als vermoeidheid of andere onverklaarbare dingen dan moeten we terug. 

 

Ondertussen is de bus na een klein uurtje op de plaats van bestemming. Het begin van een aparte ervaring. De Verbeke Foundation is een private kunstsite die geopend werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens. De tentoonstellingen zijn onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal. Cultuur, natuur en ecologie komen er samen. De ruimte herbergt een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst. Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa.  De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes. Eén van de gebouwen werd ingericht om de uitzonderlijke verzameling collages en assemblages tentoon te stellen. Het is een bijzondere collectie. Zo is er een piratenschip gemaakt van afval, een verzameling Afrikaanse doodskisten, dode dieren en lichaamsdelen op sterk water en nog veel meer bijzondere/aparte/lugubere kunstwerken. Het hoogtepunt is misschien wel CasAnus. Een hotelkamer in de vorm van een darmkanaal met aan het einde de anus. Schijnbaar kan je als je doucht door de anus naar buiten kijken. Aan het eind van het bezoek aan dit bijzondere museum zijn de meningen verdeeld. Eén ding is zeker: het heeft wel indruk gemaakt. Op de terugweg vieren de kinderen de verjaardag van Jade met slingers, zingen en een lolly. 

 

Het gaat wel goed met Jade, eigenlijk zo goed, dat ze gelijk doorgaat naar haar eigen school om de middag mee te doen in de klas. Het lijkt wel of elke keer dat Jade op school is, gevierd wordt. Een aantal kinderen hebben cadeautjes gemaakt en de juf heeft gezorgd voor limonade in champagneglazen. Alle kinderen hebben een kaartje gemaakt en de meesters en juffen hebben een grote kaart volgeschreven met leuke berichtjes. Jade heeft het maar getroffen met zo'n leuke klas en school! Normaal gesproken zou de vrijdagmiddag een mooi moment zijn voor een kinderfeestje. Het feestje houdt ze nog tegoed maar haar vriendinnen gaan na school wel mee naar huis om een taartje te eten.

 

Jade vond het erg fijn om op school te zijn en lekker met haar vriendinnen te kunnen zijn.  Ze vertelt van alles over de bijzondere en lugubere dingen in het museum. Het is een bijzondere verjaardag geworden, eentje op te herinneren.

 

- Marcel