· 

Juniorklas

Vorige week vrijdag is Jade samen met 55 andere kinderen gestart met de Juniorklas van het Goese Lyceum. Ze zijn begonnen met een excursie naar de Verbeke Foundation in België. Tot 1 april krijgt deze groep alvast les om zo een goede indruk te krijgen van de school en te wennen aan het Voortgezet Onderwijs. Afgelopen weken heeft Jade iets vergelijkbaars gedaan op het Ostrea Lyceum (een andere school in Goes). De groep gaat werken aan een project met als thema "Future Life". Ze gaan van duurzame materialen een dynamisch kunstobject maken wat de Zeeuwse identiteit uitstraalt. Er wordt gelet op technische aspecten, creativiteit en samenhang tussen vakken.

 

En hoewel de ochtend moeizaam is gestart voor Jade (misselijk en overgeven) wil ze graag meedoen in met de Juniorklas. Ze begint met Mathematics (wiskunde) en wordt in het Engels gegeven. Het gaat er best goed af en ze begrijpt goed wat de docent vertelt. Het antwoorden in het Engels vindt ze lastiger. Iets vertellen of vragen aan andere (onbekende) mensen vindt ze al erg moeilijk, laat staan als dit in het Engels is. En dan vergeten we nog maar even dat ze nog verre van fit is. Hopelijk gaat dit over een aantal maanden beter. Na de lessen gaan ze aan de slag met het project in de lokalen van het Technasium. Ze beginnen met het kiezen van een aantal 'Scrum-leiders'. Zij gaan daarna een groepje samenstellen van 4-5 kinderen om kunstobject te maken. Om goed te kunnen kiezen, mogen alle kinderen een lijstje invullen waarop ze aangeven waar ze goed in zijn. Scrum wordt tegenwoordig veel gebruikt om in teamverband effectief en flexibel projecten uit te voeren. Zelf werk ik dagelijks met Scrum en het is leuk om te horen dat dit ook al op school wordt gebruikt. Het indelen van de teams wil in de groep van Jade nog niet zo lukken. Dit ligt niet aan hen maar aan de filmploeg van Omroep Zeeland. Ze willen een kort filmpje maken over de Juniorklas en daarom moeten de kinderen af en toe meewerken om leuke beelden te maken. Het maken van de groepen gaat vandaag niet meer lukken dat gaat pas volgende week worden. Als afsluiting mogen de kinderen gaan oefenen met boor- en zaagmachines. Deze nieuwe vaardigheden kunnen ze de komende weken gebruiken om een mooi kunstwerk te maken. 

 

Het is best een vermoeiende ochtend geweest voor Jade. Het is ook niet niks om op zo'n grote school te komen in een rolstoel en met een sonde. Jade heeft dan ook het het gevoel dat ze soms 'bekeken' wordt door andere leerlingen. Ze is het ook niet meer gewend om dagelijks naar school te gaan. Haar vriendinnen zijn afgelopen tijd de basisschool een beetje ontgroeid en kijken misschien wel uit naar de volgende stap. Ik denk dat veel kinderen in Jade haar situatie er niet aan zouden moeten denken om naar een vreemde school te gaan. Olga en ik gaan er eigenlijk altijd van uit dat Jade alles maar kan en doet en 'vergeten' wel eens dat het heel erg knap is wat ze doet!

 

- Marcel