· 

Jumping Amsterdam

Slapen we een keer in een hotel, moeten we vroeg opstaan om naar Jumping Amsterdam te gaan. Na een heerlijk ontbijtje zitten we om kwart over acht in de auto. Het gaat niet lukken om om half negen in Amsterdam te staan maar dat nemen we op de koop toe.

 

Jade is uitgenodigd om de Jumpertjes Kinderochtend bij te wonen in de . We worden in het VIP-gedeelte welkom geheten door twee chique dames: Madelien van het Prinses Máxima Centrum en Margarita van het bestuur van Jumping Amsterdam. Zij zorgen dat Jade een goed plekje krijgt en Olga maakt ondertussen een praatje met de dames.

 

We zijn nog net op tijd om het laatste gedeelte te zien van de clinic, die Anky van Grunsven geeft aan Britt Dekker. Daarna is er een wedstrijd waarbij een professionele ruiter gekoppeld wordt aan jonge ruiter. Om de beurt leggen ze een springparcours af. De bekendste springruiter die meedoet, is Jeroen Dubbeldam. Terwijl we zitten te kijken, staat opeens Britt Dekker naast Jade. Britt is tegenwoordig bekend van Paarden Praat TV. Ze komt speciaal even naar Jade toe om een handtekening uit te delen en om met Jade om de foto te gaan.

 

De ochtend gaat snel voorbij en we hopen dat we 's middags ook mogen blijven om het springprogramma te volgen. Margarita en Madelien vertellen dat in de middag de koninklijke familie op onze plekken komt te zitten. Ze proberen nog andere plekken te regelen maar helaas lukt dit niet. Ze bieden nog wel aan om kaartjes te betalen voor op de tribune. Dat wil Jade wel. Ik ga snel met Dylan kaartjes kopen want het is bijna uitverkocht. Voordat om twaalf uur de springwedstrijden verder gaan, lopen we een rondje langs verschillende kraampjes. Ik sta zelfs nog even op het punt om een paardenvrachtwagen van een paar ton aan te schaffen.

 

Bij de stand van Paarden Praat TV is het een drukste van jewelste. Er staat een lange rij om op de foto te gaan met de sterren van PaardenPraat TV: Britt en Esra. Er was al in ons oor gefluisterd dat wij even langs de zijkant moesten lopen en dan even een man lief aan moesten kijken. Hij zou dan wel regelen dat Jade nog een keer met Britt en Esra op de foto kan. En ja wel hoor, Jade mag meteen op de foto. Britt herkent haar gelijk. Na de foto zegt ze tegen Jade dat ze even een stukje door moet lopen naar haar schoonmoeder. Ze mag dan iets uitkiezen uit de stand wat ze leuk vindt. Het wordt een blauwe trui met, jawel hoe kan het ook anders, een paard erop en als bonus krijgt ze nog een paar sokken. De dag van Jade kan al niet meer stuk.

 

's Middags volgen we de wedstrijden. De eerste springwedstrijd is voor paarden die over hindernissen van 1,45 hoog moeten springen. Na de barrage wordt omgeroepen dat Hare Koninklijke Hoogheid Margarita de Bourbon de Parme de prijzen gaat overhandigen. Zij lijkt toch verdacht veel op de dame die ons vanochtend zo lief en behulpzaam heeft ontvangen. Olga wilde zelfs vragen of ze niet even een yoghurtje kon regelen zodat Jade haar pillen in kon nemen. We hebben er geen minuut aan gedacht dat zij ook wel eens lid kon zijn van de Koninklijke familie. 

 

Tot slot is er dan nog het hoogtepunt van de dag, de Longines FEI Jumping World Cup. De crème de la crème van de internationale springwereld doet mee. Ik volg dit allemaal niet maar namen als Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Eric van der Vleuten en John Withaker doen nog wel een lampje branden. Onder het toeziend oog van Koning Willem Alexander en prinses Amalia wordt het een spannende wedstrijd met 32 ritten. Uiteindelijk gaan er acht paarden door naar de barrage. Eric van Vleuten vertegenwoordigt Nederland maar kan helaas geen potten breken. Henrik Von Eckermann uit Zweden weet in de allerlaatste rit nog net de snelste tijd neer te zetten en mag een mooi prijzenbedrag van €50.000,- mee naar huis nemen.

 

En zo is het een lange dag geworden. Jade heeft zich de hele dag niet lekker gevoeld en een keer overgegeven. Ze is moe maar heeft genoten! Ze wil volgend jaar weer. Dylan is minder enthousiast maar heeft het wel heel knap de hele dag volgehouden. 

 

Marcel