· 

Wereldkinderkankerdag

Het is vandaag Wereldkinderkankerdag. Een dag om stil te staan bij al de kinderen in de wereld die kanker krijgen. Alleen al in Nederland krijgen jaarlijks 600 kinderen de diagnose kanker. 1 op de 4 kinderen overlijdt. Sinds mei 2018 is er één centrum in Nederland voor kinderoncologie: hét Prinses Maxima Centrum. In het filmpje een impressie van wat dit unieke centrum heeft gebracht. 

 

Vandaag staat er een berichtje op het gastenboek van iemand die in Frankrijk woont op 12 uur rijden van Goes. Ze schrijft het volgende: 

 

"...Hoe ongelooflijk veel geluk Jade heeft om in Nederland te wonen. Hier ben ik zeer van onder de indruk. Natuurlijk kan het altijd nog beter en is en blijft onderzoek en geld heel hard nodig !!!! Maar besef allemaal dat het héle héle kleine topje van de ijsberg van kinderen het geluk hebben om net als Jade zo vol liefde, zorg en professie omringt te zijn. Iets om héél erg dankbaar bij stil te staan. Zelfs in een Europees land als Frankrijk, een paar uur rijden naar het zuiden had het er voor Jade heel anders uit gezien. Ik ben heel heel erg dankbaar voor jullie lieve Jade. Ze heeft top zorg mogen ontvangen en heeft zich er met zoveel kracht door heen geslagen ! Geweldig knap lieve Jade! Ik wens dat deze uitmuntende zorg zich snel mag uitbreiden over de wereld voor alle kinderen die kanker moeten overwinnen..."

 

Haar dochter is ook ziek en zo heeft ze zelf inmiddels de benodigde ervaring met de zorg in Frankrijk. Het is niet voor te stellen dat Jade in een land als Frankrijk (waarschijnlijk) niet dezelfde kansen had gehad om haar ziekte te overwinnen. Frankrijk, een westers, modern en ontwikkeld land. Moet je nagaan wat de kansen van kinderen met kanker zijn in ontwikkelingslanden als Kenia of Malawi. Het Prinses Máxima Centrum probeert ook daar de zorg voor de kinderen te verbeteren door middel van trainingen en kennisdeling.

 

Ik ben dus erg dankbaar dat we op een goed stukje van de aarde wonen en helemaal blij dat we in Nederland wonen. Ik moet er niet aan denken dat Jade niet alle beschikbare behandelingen had kunnen krijgen of dat wij niet alle behandelingen hadden kunnen betalen. Om een indruk te geven: de behandeling van Jade heeft inmiddels meer dan €500.000,- gekost. De standaard kosten voor de behandeling van leukemie bedragen €140.000,-, een stamceltransplantatie kost €65.000,-, de aankoop van een navelstrengdonor kost €67.500,-, een dag ziekenhuisopname kost €1.500,-, een ritje met de ambulance kost €900,- en een medicijn tegen schimmel kost €285,- per keer(!). Onvoorstelbaar allemaal. Gelukkig wordt alles vergoed door de zorgverzekeraar en een deel van de kosten wordt zelfs vergoed door het PMC zelf.

 

- Marcel