· 

Het meisje van Yde

Het weer is onstuimig en wisselvallig. Een goede dag om naar het museum te gaan. Het wordt het Drents Museum in Assen. 

 

De eerste tentoonstelling gaat over archeologie. De voorwerpen doen Jade denken aan een verhaal dat ze gelezen heeft over het meisje van Yde. Ze was daar van onder de indruk. Dit zou eigenlijk wel de plek zijn om meer over dit meisje te weten te komen. Blijkbaar ligt dit meisje in een andere zaal en wordt haar verteld met een film.

 

"Na bijna tweeduizend jaar in het Drentse veen te hebben gelegen, werd in mei 1897 het lijk van het Meisje van Yde gevonden. Ze is een van de bekendste veenlijken uit de Nederlandse geschiedenis, ook vanwege een halverwege de jaren negentig gemaakte reconstructie van het gezicht van het meisje. Ze stierf rond het begin van de jaartelling een gruwelijke dood. Het meisje werd gewurgd, zo bleek uit een wollen band met schuifknoop om haar nek. Getuige een snijwond boven haar linker sleutelbeen, werd het Meisje van Yde ook gestoken met een mes. Onderzoek toonde aan dat het meisje zestien was toen ze (ergens tussen 54 v.Chr. en 128 n.Chr.) overleed.

 

Waarom het meisje om het leven werd gebracht is zoveel jaren later uiteraard moeilijk echt vast te stellen. Doordat ze werd gevonden bij een vennetje in het veen vermoeden archeologen wel dat het Meisje van Yde werd geofferd. Vennetjes, maar ook moesassen, in het veen werden rond het begin van de jaartelling namelijk vaak beschouwd als heilige plaatsen die als toegangspoort tot de geestenwereld dienden."

 

Na dit bijzondere verhaal gaan de kinderen aan de slag met een speurtocht in het museum over energie en duurzaamheid. Een drukke middag maar Jade is actief en is lekker bezig geweest!  

 

- Marcel