· 

Eind CITO

Vandaag begint Jade met de laatste Cito-toetsen op school. De Centrale Eindtoets (Cito) bestaat al vijftig jaar en ook ik heb een jaar of dertig geleden dé Cito-toetsen gemaakt. 

 

 

De Centrale Eindtoets (Cito) is in Nederland nog steeds de meest gekozen eindtoets voor basisscholen. In het reguliere basisonderwijs zijn scholen verplicht een eindtoets af te nemen. Alle leerlingen van groep 8 maken de toets. Deze eindtoets meet de kennis die leerlingen hebben van taal en rekenen. Inmiddels kiest nog maar 49 procent van de Nederlandse basisscholen deze toets. In 2015 hebben scholen keuzevrijheid voor een eindtoets. Steeds meer basisscholen kiezen voor een van de vier alternatieve eindtoetsen. 

 

Afgelopen jaren heeft Jade vaak geoefend met het maken van een Cito-toets. Ze was eigenlijk nooit gespannen en haalde altijd goede resultaten. Haar klasgenootjes hebben dit schooljaar al een paar keer geoefend en tips gekregen hoe ze de eindtoets het best kunnen maken. Jade heeft niet altijd mee kunnen doen maar desondanks zou ze zonder problemen de eindtoets moeten kunnen maken. Afgelopen dagen heeft ze voor haar zelf de druk behoorlijk opgevoerd en maakt ze zich zorgen over van alles en nog wat. Jade dacht eigenlijk dat ze gisteren al had moeten beginnen maar dat was dus niet zo. Gisteren heeft de juf precies verteld aan Jade wat er wanneer op het programma staat. Aan het eind van de middag zijn de tafeltjes al klaargezet en heeft iedereen zijn naam op de antwoordformulieren kunnen zetten. Aan de voorbereiding kan het niet liggen.

 

Zonder problemen begint Jade aan de eerste dag van de toetsen. Tussen de middag komt ze met een glimlach naar buiten. Ik had Jade beloofd dat ze €5,00 zou krijgen als ze lachend naar buiten zou komen. Het is goed gegaan maar ze denkt dat ze minimaal drie foutjes heeft gemaakt. Als ze thuis is, heeft ze het nog steeds over die foutjes. Ze is niet tevreden en blijft er een beetje in hangen. Ik kan heel vaak tegen haar zeggen dat dat niet erg is en dat ze toch nog naar het VWO kan. Het helpt niet en het wordt er niet gezelliger er op. Het is natuurlijk fijn dat Jade makkelijk leert maar het zit haar ook heel vaak in de weg. Eigenlijk maken wij hier ons nu nog het meeste zorgen over.

 

- Marcel