· 

Opeens koorts

Gisterenavond zijn Lili en Finn blijven logeren.  Ze zijn op tijd wakker en gaan vers brood, appelflappen en bolussen halen bij de bakker. Een goed begin van de ochtend. Om 11:00 gaat Lili naar huis en blijft Finn nog even met Dylan spelen. Ze gaan dingetjes verkopen op de hoek van de straat. 

 

Jade voelt zich niet zo lekker en gaat op de bank liggen. De laatste week heeft ze last van hoofdpijn en een benauwd gevoel. Als we niet veel later haar temperatuur meten, heeft ze 40,0°. Na overleg met de arts in het Prinses Máxima Centrum gaan we langs het ziekenhuis in Goes om bloed te prikken en even door de kinderarts nagekeken te worden. Als we naar het ziekenhuis rijden, brengen we Dylan samen met zijn vriendje weg. Ze gaan daar nog even door met de verkoop. 

 

In het ziekenhuis van Goes zien we de vertrouwde verpleegkundigen. Jade wordt nagekeken door de arts. Ze luistert voornamelijk naar de longen van Jade. Aangezien Jade er erg slecht uit ziet en de arts een brom hoort in haar longen, gaan ze alvast een infuus prikken en een röntgenfoto maken van de longen. De kans dat Jade een paar nachten in het ziekenhuis moet blijven is groot. Alles gaat vlot, het infuus aan prikken gaat goed en ook de röntgenfoto is snel gemaakt. 

 

Jade heeft een eigen kamer en we wachten rustig op de uitslagen. De koorts is inmiddels gezakt tot 38,0°. Als de arts terug komt, is de uitslag is eigenlijk positief. De bloedwaarden zijn goed. De ontstekingswaarde (CRP) in haar bloed is laag maar de witte bloedcellen zijn een beetje verhoogd. Dit zou kunnen wijzen op een beginnende ontsteking.  De foto van haar longen is eigenlijk schoon. Jade krijgt de komende week antibiotica om haar te helpen de mogelijke infectie te bestrijden. In principe mag ze naar huis maar Jade wil zelf graag een nachtje in het ziekenhuis blijven. 

 

Olga gaat spullen halen en Dylan ophalen bij zijn vriendje. Ik blijf bij Jade en samen kijken we een filmpje op Netflix. Rond een uur of zeven zijn Olga en Dylan terug in het ziekenhuis. Olga heeft speciaal voor Jade spaghetti meegenomen en voor ons frietjes. Jade is inmiddels behoorlijk opgeknapt en zit rechtop in bed. Ze eet wel wat van de spaghetti maar niet veel. Dylan vertelt ondertussen over de opbrengst van de straatverkoop. Samen met zijn vriendje hebben ze € 7,50 verdiend. Na een uurtje gaan Olga en Dylan weer naar huis. Jade en ik blijven in het ziekenhuis. De arts komt vertellen dat ze niet één maar twee soorten antibiotica krijgt. Eentje is een vies drankje. Jade heeft het liefst tabletten en ziet erg op tegen het drankje. De pillen slikt ze makkelijk in en ze probeert het drankje ook in te nemen. Niet veel later moet ze overgeven. Samen met de verpleegkundige besluiten we morgen een nieuwe poging te wagen en nu te gaan slapen. Het is een drukke dag geweest.

 

Het is inmiddels ruim twee maanden geleden (7 februari) dat Jade voor het laatste in het ziekenhuis heeft gelegen. We hadden de ziekenhuisopnames eigenlijk al achter ons gelaten maar de routine zit er direct weer in. We maken ons geen zorgen. De opname heeft niks leukemie te maken. Jade heeft nog steeds een verminderde weerstand als gevolg van de stamceltransplantatie en daarom is ze vatbaar voor virussen en bacteriën. Toch is haar weerstand al behoorlijk goed. Waarschijnlijk heeft ze deze beginnende infectie voor een groot deel al zelf opgeruimd. Voor de zekerheid krijgt ze antibiotica om er voor te zorgen dat de infectie niet de overhand krijgt. Voorkomen blijft beter dan genezen!

 

- Marcel