· 

Make-a-Wish!

Vorig jaar juli is de Wishjourney van Jade begonnen met een gesprek met de wenshalers Joke en Angelique. Jade mocht vertellen wat haar liefste en grootste wens is. Dit was nog niet zo makkelijk. In januari van dit jaar zijn de wenshalers nog een keer langs geweest. Jade heeft toen wel iets bedacht wat ze graag zou willen. Na deze dag zijn de wensvervullers aan de slag gegaan om alles te regelen en voor te bereiden. En vandaag gaat de wens in vervulling!

 

Om iets voor negenen rijden er drie Volkswagenbusjes de straat in. Een mooi begin van de wensdag! De chauffeurs Martin, Arthur en Ad brengen ons vandaag overal naar toe. Jade had maar één busje gevraagd maar toen Martin op de Keverclub vertelde over de wens van Jade, wilden Arthur en Ad ook mee!

 

De wensvervullers Joke en Angelique zijn ook meegereden met de busjes en na een hartelijk welkom gaan we met zijn allen de busjes in. Jade zit samen met Olga, Dylan en ik in het oranje busje van Martin. Het busje is prachtig versierd met ballonnen en slingers. We worden uitgezwaaid door onze buurtjes én opa Jaap, oma Ella, tante Miranda, Jelte en Siebe.

De eerste bestemming is... een snoepjesfabriek! Jade wil graag haar eigen snoepje maken en ontwerpen. We zijn uitgenodigd bij Cloetta in Roosendaal. Zij produceren bekende merken zoals: SPORTLIFE, XyliFresh, Red Band, Venco, KING Pepermunt, the Jelly Bean Factory en Lonka. In Roosendaal werken zo'n 130 medewerkers voornamelijk aan drop en winegum van de merken Venco (opgericht in 1878) en Red Band (opgericht in 1928). Voordat we in Roosendaal aankomen, maken we nog snel een tussenstop in Kapelle om 'onze' busjes aan vrienden te laten zien. De rest van de rit is ook al een beleving op zich. In colonne rijden we naar Roosendaal. Onderweg kijken veel mensen even op, om naar de busjes te kijken. Veel mensen krijgen een glimlach om hun gezicht als ze deze charmante busjes zien.

 

Aangekomen bij de snoepfabriek krijgen we een hartelijk onthaal. De rode loper is uitgerold en er staat een heel ontvangstcomité klaar. Jade krijgt uit handen van de directeur een bos met snoepsleutels en krijgt dus overal toegang. Na een drankje en de eerste snoepjes, mag Jade haar eigen snoepje gaan ontwerpen. Met ons hele gevolg (wensvervullers, buschauffeurs en een aantal werknemers) gaan we naar een ruimte waar de snoepjes ontworpen worden. Jade krijgt een korte uitleg en mag daarna als eerste een paar vormpjes kiezen voor haar eigen snoepjes. In een grote kast staan allemaal bakjes met vormpjes(malletjes). De keuze valt uiteindelijk op een katje (van de bekende katjesdrop van Venco), een dolfijn én de letters van haar naam. Deze vormpjes worden op en balk gemonteerd. Er ligt een plaat klaar met daarop een dikke laag zetmeel. Jade én Dylan mogen de vormpjes vervolgens in de zetmeel duwen. Wat overblijft zijn allemaal malletjes waarin straks 'gom' gegoten wordt. De volgende stap is het kiezen van een kleur en een smaak. Jade kiest de kleurstoffen: rood, paars en blauw en de smaakstoffen: aardbei, peer en appel. De kleurstoffen worden gemixt met de smaakstoffen én het geheime ingrediënt om o.a. winegums mee te maken. Jade en Dylan mogen voorzichtig met een grote pipet de juiste hoeveelheden afmeten en vervolgens alles roeren. Dit stroperige goedje gaat in soort trechter met een handvat. Hiermee kunnen Jade en Dylan de malletjes in het zetmeel vullen. Daarna gaan de snoepjes voor 24 uur in de droogkast. Daarna krijgen een aantal snoepjes een mooie glans en een paar snoepjes een zuur laagje. 

Na het maken van haar eigen snoepje krijgen we een rondleiding in de fabriek. We zien alle stappen in het productieproces. In één van de productiehallen staat een grote ketel te draaien met miljoenen gekleurde dropstaafjes. Deze staafjes zijn klaar voor de volgende stap van het proces. Jade mag een lopende band starten en de miljoenen dropstaafjes op deze band laten lopen. Deze band vervoert de snoepjes naar een grote kist. In mum van tijd is de kist gevuld. Via de verschillende productiestappen, komen we nu bij het gedeelte waar de winegums gemaakt worden. Ook hier zijn er grote platen met zetmeel met allemaal vormpjes van de winegums. Boven deze platen hangen dezelfde soort trechters als waarmee Jade en Dylan hun eigen snoepjes gemaakt hebben. In dit geval gaat alles volautomatisch en worden er continue platen met winegums gemaakt. De werknemers van Cloetta hebben hier ook een paar platen met zetmeel apart gezet. Jade, Dylan, Olga en ik mogen hier onze handen in drukken en daarna mogen we deze vullen met drop en winegums.

De rondleiding gaat verder via de glansafdeling, de droogkamers en een soort opslagzolder. Hier staat 350.000 kilo (!) snoep. Elke dag wordt er 70.000 kilo snoep gemaakt en jaarlijks wordt alleen in Roosendaal al zo'n 16 miljoen kilo snoep gemaakt. Indrukwekkend. Onderweg kunnen we trouwens overal snoepjes pakken. Na de opslagzolder gaan we naar de verpakkingsafdeling. Hier worden alle snoepjes in de juiste zakjes en dozen gestopt. Jade en Dylan mogen ook hier de machines bedienen. Ze vullen allebei hun eigen zakje met winegums. En dan gebeurt er iets onverwachts... Er worden een aantal schermen aan de kant gezet en er komt een zwembad met snoep te voorschijn! Jade mag zwemmen in de dropstaafjes.Een kans die Dylan, Olga en ik ook niet aan onze neus voorbij laten gaan. Na lekker gezwommen te hebben, mogen we snoepzaken vullen met verschillende soorten snoep. Voor iedereen die wel eens bij de Jamin een snoepzak gevuld heeft... een hele zak vol zijn veel snoepjes! We vullen misschien wel 20 zakken met snoep tot aan de rand(!) voor vriendjes, vriendinnetjes, neefje, nichtjes, meesters en juffen. 

 

Na deze geweldig rondleiding, krijgen we nog een uitgebreide lunch aangeboden. Jade eet nog wel een broodje maar Dylan leeft vandaag alleen op snoepjes en frisdrank... Na de lunch is het tijd om afscheid te nemen en een groepsfoto te maken. Voordat we echt weg gaan, krijgen we nog meer snoepjes. Alle medewerkers van Cloetta hebben echt hun best gedaan om er een mooie herinnering van te maken!

We rijden terug naar Zeeland en gaan nu naar Paardenrijk in Wolphaarsdijk. In eerste instantie wil Jade graag met een hondenslee maar dit kon jammer genoeg niet meer in april. Het is te warm voor de honden. Maar dat maakt de wens er niet minder op. We gaan nu met zijn vieren een buitenrit maken. En dat is niet alles. Jade wil graag op de foto op een mooi paard én in een mooie jurk. Ze heeft daarbij een jurk en een paard van Arwen Undomiel uit 'Lord of the Rings' in haar hoofd. Op de manege staan vier paarden klaar. Voor Jade een prachtig zwaard paard. Ook de jurk vindt ze mooi. Het is een groene jurk en een paarse mantel. Om het plaatje compleet te maken, zijn er ook jurken en kostuums voor Dylan, Olga en mij. Zelfs de wensvervullers (Joke en Angelique) én de chauffeurs (Martin, Arthur en Ad) zijn aangekleed voor de foto. Als iedereen klaar is, gaan we onder begeleiding van Lucinda beginnen met de buitenrit. Halverwege de rit gaan we in het bos foto's maken met alle figuranten. Speciaal hiervoor is er een fotograaf geregeld: Gwendolyn Pieters.

Na de buitenrit maken we nog een paar laatste foto's en gaan we daarna met de Volkswagenbusjes op weg naar Goes. We gaan Emilie en Lili op halen om met zijn allen een hapje te gaan eten bij de Vierlinden. Jade wil graag Kaiserschmarrn eten. Iedereen die ooit in Oostenrijk is geweest kent het wel. In elk bergrestaurant en in elke hut staat het wel op het menu. Kaiserschmarrn stamt al uit de veertiende eeuw en er gaan vele verhalen over de oorsprong en de naam. Kaiserschmarrn lijken het meest op de Nederlandse pannenkoek. Het zijn kleinere dikkere stukken pannenkoek. Vaak wordt het geserveerd met poedersuiker en compote of appelmoes. Na een lekker hoofdgerecht, krijgen we als toetje de Kaiserschmarrn. Tussen de gerechten door hebben de meiden en Dylan nog even de tijd om in de speeltuin te spelen. 

 

Na het toetje wil Jade graag even bellen met haar vriendin Isa. Isa kan er vandaag niet bij zijn omdat ze op vakantie is in Italië. Ze kletsen even als Joke en Angelique nog een laatste verrassing hebben. De meiden krijgen allemaal een tasje met daarin een bioscoopbon. Als Isa terug is, kunnen ze met zijn vieren een filmpje pakken! 

 

Alles en iedereen stapt voor de laatste keer in de busjes om iedereen naar huis te brengen. Ondanks dat de busjes bijna 50 jaar oud zijn, hebben ze de hele dag zonder problemen ons overal naar toegebracht. Tenminste... één van de busje heeft een kleine olielekkage en een ander busje wil bij ons voor de deur niet meer starten. Gelukkig start het busje na een kleine duwtje. Een grappig eind van een geweldige dag. Jade heeft genoten.

 

We willen iedereen bedanken, die deze dag mogelijk hebben gemaakt! Natuurlijk Joke, Angelique, Martin, Arthur, Ad, Lucida en Gwedolyn maar ook alle mensen van Cloetta en de Vierlinden.

 

Het is echt een heel bijzondere wensdag geworden!

 

- Marcel