· 

Familiereis Against Cancer

Eind maart kreeg ik een whatsappje van één van de pedagogisch medewerksters van het Prinses Máxima Centrum. Of wij mee wilden met de familiereis van de stichting 'Against Cancer'. Jaarlijks organiseert Against Cancer een aantal grote evenementen (o.a. familiereizen en Circuitdagen) voor gezinnen waarvan een kind is getroffen door kanker. Met deze evenementen bezorgen ze deze gezinnen een onvergetelijke ervaring. Wij hebben niet lang nagedacht en ons meteen opgegeven.

 

De familiereis wordt twee keer per jaar georganiseerd en gaat naar Duitsland. Wij mogen tijdens de vierdaagse busreis een dag naar Phantasialand én een dag naar Movie Park Germany

 

Om 10:00 worden we met de bus opgehaald in Roosendaal. We worden hartelijk verwelkomd door Patrick, Nienke, Lotte en Bert (chauffeur). We zijn samen met twee andere gezinnen de eerste in de bus. In Prinsenbeek en Rosmalen halen we nog een aantal gezinnen op en gaan we met 10 gezinnen richting Duitsland. In de bus is aan alles gedacht. De vrijwilligers komen regelmatig langs met drinken, snoepjes en chipjes. Rond een uur of één stoppen we net voor de grens van Duitsland in het plaatsje Babberich om te gaan lunchen. Hier staan nog drie bussen met andere gezinnen, die mee mogen op de familiereis. In totaal zijn er 40 gezinnen, 19 vrijwilligers en 4 buschauffeurs. 

 

Na deze stop rijden we naar het Valk Hotel in Gladbeck. De komende dagen wordt dit de uitvalsbasis. Het is halverwege de middag dus we hebben nog even tijd om te relaxen en een wandelingetje te maken voordat om 18:00 het dinerbuffet wordt geopend. Het buffet is heel uitgebreid en het toetjesbuffet is heerlijk! Na het eten is er zelfs animatie voor de kinderen geregeld! Clown Michael tovert bij alle kinderen een lach op het gezicht. Zijn goocheltrucs vinden ze geweldig. Michael maakt voor alle kinderen een leuke ballonfiguur en hij zet ook nog glittertatoeages op de armen van de kinderen. Een ongelooflijk begin van deze reis!

 

Tijdens de busreis, de lunch en het diner hoor je de verhalen van de andere gezinnen. Veel kinderen hebben net als Jade leukemie (ALL) maar toch heeft iedereen zijn eigen verhaal en ervaringen. Een (groot) deel van de kinderen is net klaar met de behandeling of zit in de laatste (onderhouds)fase. De meeste zijn zo'n twee jaar geleden begonnen met de behandeling. Tijdens de onderhoudsfase krijgen de kinderen nog steeds chemotherapie (lage dosis) en ook dexamethason. Vooral de dexamethason (beter bekend als dexa) is zwaar voor de kinderen én ouders omdat de kinderen er stemmingswisselingen van krijgen.

 

Het valt dan ook op dat Jade een heel ander behandeltraject heeft gevolgd als de meeste kinderen. Zij had na tien maanden behandeling haar laatste chemo. Vijftien maanden na de start van de behandeling mocht ze stoppen met alle medicijnen. Olga spreekt ook nog met een ouder van een jongen, die in de kamer naast Jade lag tijdens de stamceltransplantatie. Met hem gaat het goed maar zijn weerstand herstelt niet zo snel als bij Jade. Waar Jade dus alles mag en kan doen, zit hij nog vaak in een rolstoel en slikt hij nog medicijnen. 

 

Eén ding hebben de kinderen vandaag wel gemeen: ze hebben genoten van de eerste dag. Op naar morgen, op naar Phantasialand!

 

- Marcel