· 

Controle in het PMC

Vijf weken geleden kreeg Jade opeens koorts en voelde ze zich erg beroerd. Waarschijnlijk had ze een beginnende luchtweginfectie. Ze heeft toen nog een nachtje in het ziekenhuis van Goes geslapen. De week daarna hebben ze in Utrecht een aantal extra controles gedaan. Uit een longfunctieonderzoek bleek dat ze een verminderde longinhoud had. De rest van de uitslagen waren goed en Jade kon gewoon naar huis. 

 

Vandaag gaan Jade en Olga voor controle naar het ziekenhuis. Na het gewoonlijke bloedprikken, moet Jade daarna weer een longfunctieonderzoek doen. De artsen willen graag kijken of het beter of slechter met haar longen gaat.

 

Dit keer heeft Jade een gesprek met twee artsen: dr. Roelof Van Ewijk en dr. Birgitta  Versluys. Roelof heeft Jade tijdens de stamceltransplantatie bijna dagelijks gezien en Birgitta is de behandelend arts. Roelof ziet Jade vandaag voor het laatst. Hij gaat nu op een andere afdeling in het PMC aan het werk maar we mogen hem altijd iets vragen. De artsen zijn erg tevreden. De resultaten van het longfunctieonderzoek zien er nu mooi uit. Daarbij zijn de bloedwaarden ook goed. Birgitta noemt vandaag zelfs een 'momentje'. Ze vindt dat Jade nu echt een kantelpunt heeft bereikt. Van fysieke klachten zoals buikpijn en misselijkheid heeft ze de laatste weken geen last meer en het CMV-virus is nu echt onder controle. 

 

Voor het eerst vraagt Olga aan de artsen wanneer Jade haar 'Bloemenkraal' aan haar kralenketting mag rijgen. Deze laatste kraal betekent dat de behandeling van Jade klaar is. Brigitta vertelt dat je een jaar na een succesvolle stamceltransplantatie deze kraal krijgt. Nog drie maanden tot dit bijzondere moment! Ook gaat de arts de benodigde inentingen aanvragen. De komende maanden krijgt Jade alle inentingen tegen bijv. bof, mazelen, enz. In totaal moet ze 12 inentingen krijgen. Na een stamceltransplantatie moet je bloed/beenmerg opnieuw leren hoe bepaalde ziektes bestreden moeten worden. 

 

We wisten al dat het goed gaat met Jade. Toch kregen we vandaag de bevestiging van de artsen dat nu echt de weg omhoog is ingezet! 

 

- Marcel