· 

Wandelen langs puddingstenen

De eerste nacht in onze Finse blokhut in de Ardennen is goed bevallen. De eerste dag doen we rustig aan. We gaan er even op uit en een wandelingetje maken in Wéris: een mooi klein dorp in de gemeente Durbuy in de Belgische Ardennen. Het is één van de dorpen in Wallonié die tot de Les Plus Beaux Villages de Wallonie behoord. Het gebied waar Wéris zich bevindt wordt al sinds de prehistorie bewoond. In de buurt van het dorp zijn er meerdere soorten megalieten te vinden die uit deze periode stammen. Er zijn zowel dolmen (hunebedden) en menhirs te vinden. De bekende prehistorische bouwwerken zijn de Dolmen van Wéris en de Dolmen van Oppange. De grootste is de Menhir Danthine die bijna vier meter hoog is. De bouwwerken zijn allemaal van puddingsteen (een soort natuurlijk beton) gemaakt. 

 

Onze wandeling begint bij de Dolmen van Wéris. Nu zijn de kinderen nog enthousiast en klimmen ze op de puddingstenen en poseren ze gewillig voor de foto. Niet veel later zijn ze minder enthousiast. Het glooiende landschap is zeker voor Jade best een uitdaging. Soms gaat ze even op mijn rug maar eigenlijk loopt ze alles zelf. Hoe langer we lopen, hoe beter het gaat. Zeker als we het hoogste punt gehad hebben en de weg naar beneden loopt. Als we terug zijn bij het beginpunt hebben we een kilometer of vier gelopen. Een goede training voor de avondvierdaagse van volgende week.

 

- Marcel