· 

Rondje fietsen

Een paar weken geleden ging Jade op schoolkamp naar Wolphaartsdijk. Haar klasgenootjes gingen op de fiets maar Jade ging met meester Stan met de auto. Jade twijfelde erg op ze het wel vol en bij kon houden. 

 

Vandaag gaan we met de familie een fietstocht doen van bijna 20 kilometer. Elke jaar op 2e pinksterdag kan je in Tholen langs een aantal boerenbedrijven fietsen. Op elk bedrijf wordt uitgelegd wat ze doen en is er wat te eten en te drinken. Het startpunt is bij een paardenstal. Voor Jade maar ook voor de rest van de familie een leukgoed begin. Na een puzzeltocht over het bedrijf en wat te drinken en een plakje cake, fietsen we de eerste kilometers. 

 

Via een drogerij van planten en de uitleg van een imker over de bijen en insecten rijden we naar een bijna volledig geautomatiseerde koeienstal met 120 melkkoeien. De koeien produceren iedere twee tot drie dagen een slordige 12.000 liter melk. Niet alleen het melken gebeurd met de robot maar ook het voeren en het schoonmaken van de stal gebeurd met zelfrijdende robots. De koeien liggen heerlijk in de stal op een waterbed. Mooi om dit een keer van dichtbij te kunnen zien.

Daarna fietsen we door naar de laatste stop. Een akkerbouwbedrijf met alle grote machines op het erf uitgestald. Hier eten we een lekker bakje friet om daarna de laatste kilometers te fietsen. Voor we vertrekken maken we nog snel een groepsfoto. Jade heeft de hele dag goed mee gefietst en wil als eerste bij de auto terug zijn. Met zijn tweeën fietsen we vooruit en zijn we ruim een minuut eerder bij de auto dan de rest. Jade is moe maar voldaan!

 

Wist Jade twee weken nog niet goed of ze al langere afstanden kon fietsen, na vandaag is daar geen twijfel meer over.

 

- Marcel