· 

Controle

Op 17 mei ging Jade samen met Olga naar het ziekenhuis voor controle. Vandaag ga ik met Jade mee voor controle. Ik ben sinds 12 maart niet meer in het Prinses Máxima Centrum geweest. Dat is meer dan drie maanden geleden. 

 

Jade doorloopt het gebruikelijke riedeltje van bloedprikken, controles, wachten en een gesprek met de arts. Ook nu kan je merken dat het beter gaat met Jade. Het bloedprikken gaat heel relaxed en snel. Het helpt dat de verpleegkundige heel aardig en rustig is maar Jade weet nu wat ze moet verwachten en hoe ze het wil. Ze kiest nu er nu altijd voor om bloed uit haar arm te halen ook al is een vingerprikje genoeg. Terwijl we wachten op het gesprek met de arts is Jade aan het knutselen en spreek ik een paar artsen en verpleegkundigen, die Jade vorig jaar vaak hebben gezien en verzorgd. Jade herkennen ze bijna niet meer met haar krulletjes, gelukkig is mijn kapsel al jaren hetzelfde en herkenbaar.

 

Het gesprek met de arts gaat ook goed. Voorheen was Jade altijd een beetje stil en vertelde ze niet veel. Dit keer vertelt ze al veel meer. De arts is benieuwd naar de spreekbeurt over 'Bloed', die Jade pas geleden heeft gegeven in de klas. De arts heeft toen nog een preparaat met het bloed van Jade opgestuurd. De kinderen mochten door de microscoop naar het bloed kijken. De arts vindt het erg leuk om te horen dat de spreekbeurt een succes was.

 

De arts is sowieso tevreden, zeker als ze hoort dat Jade veel gedaan heeft afgelopen weken: de avondvierdaagse, een fietstocht, klimmen, kanoën. De bloedwaarden zijn nog steeds goed en inmiddels zitten bijna alle waarden binnen de referentiekaders (waarden die normaal zijn voor een gezond persoon). Na een paar onderzoekjes door de dokter, kunnen we gaan. We maken een afspraak voor over een maand nog net voordat we op vakantie gaan. Jade vindt het toch wel fijn om regelmatig op controle te gaan. Op de weg naar de parkeergarage gaan we nog even naar de Sporttuin om op de skelters te fietsen. Jade heeft hier goede herinneringen aan. Ze heeft hier getennist met Richard Krajicek, gegolfd met Matthijs de Ligt en verschillende spelers van het Nederlands Elftal ontmoet. Het is een speciale plek in het ziekenhuis!

 

- Marcel