· 

Eerste vaccinaties

Na de stamceltransplantatie is het afweersysteem van Jade zich langzaam aan het herstellen. Gemiddeld duurt het een jaar voordat je eigen weerstand goed genoeg hersteld is om adequaat te reageren op bacteriën, virussen, enz. Nu na een maand of  tien de weerstand goed is, moet Jade ook alle vaccinaties opnieuw krijgen.

 

Vandaag krijgt Jade de eerste twee vaccinaties uit een hele reeks.

  • DKTP-Hib-HepB (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, Haemophilus infleunzae type B, Hepatis B)
  • Pneu (Pneumokokken)

Binnenkort krijgt ze ook nog BMR (Bof, Mazelen, Rodehond), MenACWY (Meningokokken ACWY) en HPV (Humaan Papillomavirus) en de herhaling van sommige vaccinaties.

 

Omdat Olga bij de GGD Zeeland werkt als jeugdverpleegkundige geeft ze zelf één van de vaccinaties. Samen met een collega krijgt Jade in twee armen tegelijk een prik. De arm die Olga prikt, doet het meeste zeer! De rest van de dag houdt Jade last van haar armen.

 

Hoewel het 'maar' twee prikjes zijn, is het toch best spannend. Niet zozeer voor de vaccinaties maar meer voor de mogelijke gevolgen. Er zijn enkele (zeldzame) gevallen bekend dat na het geven van vaccinaties de leukemie terugkwam. We hebben dit ook met de arts besproken. Ze kon dit niet ontkennen maar vertelde ook dat het niet aangetoond is dat dit echt door de vaccinaties kwam. Over twee weken moet Jade voor de standaard controle naar het ziekenhuis. Haar bloed wordt dan weer gecontroleerd. De uitslag gaat dan toch even een beetje spannend zijn.

 

- Marcel