· 

Best spannende controle

Op 10 juli heeft Jade haar eerste vaccinaties gekregen. Sindsdien voelt ze zich niet lekker, heeft ze hoofdpijn en soms een beetje verhoging. Als Dylan dit soort klachten zou hebben dan zouden we ons helemaal niet ongerust maken. Met Jade is dit anders. Zeker omdat we dus verhalen kennen waarbij de leukemie terug kwam na het geven van vaccinaties. Het verband tussen de vaccinaties en een recidief is niet wetenschappelijk aangetoond en het gaat maar om enkele zeldzame gevallen, toch zorgt dit voor een onrustig gevoel.

 

Dit keer gaat Olga met Jade naar het ziekenhuis. Het 'ritje' van 150 km naar Utrecht kennen ze ondertussen wel. De controles, het bloedprikken, het gesprek met de arts, het is allemaal routine. Toch gaat het bloedprikken vandaag niet zoals gedacht. Het prikken gaat goed maar er komt geen bloed. De verpleegkundige probeert de naald nog te bewegen maar daardoor gaat het alleen maar pijn doen. Dan maar bloed uit de andere arm halen. Betekent wel dat het langer gaat duren omdat Jade eerst een pleister met Emla (soort zalf wat de huid plaatselijk verdooft) op haar wil. Na een half uurtje probeert een andere verpleegkundige het opnieuw. Dit keer wel met het gewenste resultaat. Terwijl Jade en Olga wachten zien ze oude bekenden uit het ziekenhuis. De pedagogisch medewerkster Marije is altijd in voor een lolletje en samen gaan ze aan de slag met Snapchat.

 

Een poosje daarna kan de arts Jade en Olga geruststellen. Alle resultaten zien er goed uit en de arts is uitermate tevreden over hoe de donorcellen het doen. Aandachtspuntjes blijven voldoende drinken (de bloedwaarden zitten net op de grens) én het gewicht van Jade. Ze blijft met 32,5 kg aan de lichte kant ook al eet ze regelmatig en voldoende gedurende de dag. Tot slot maken ze een afspraak voor de volgende keer. Dit wordt een bijzondere afspraak want het is dan meer dan een jaar na de stamceltransplantatie. Alle seinen staan op groen en Jade krijgt de volgende keer haar bloemenkraal. Dit als teken dat de behandeling succesvol is afgerond. Er kan een dikke krul achter deze stamceltransplantatie!

 

Mooi nieuws vlak voordat we op vakantie gaan.

 

- Marcel