Acute Lymfatische Leukemie

Op 3 november 2017 heb ik te horen gekregen dat ik Acute Lymfatische Leukemie heb.

 

Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 120 kinderen ALL. ALL komt voor bij kinderen van alle leeftijden, met een piek rond het derde en vierde levensjaar. Bij acute lymfatische leukemie is er sprake van een ongeremde deling en groei van lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen. Daardoor is er geen ruimte meer voor de aanmaak van gezonde bloedcellen. 

 

Klachten

Omdat er niet genoeg normale bloedcellen worden aangemaakt, ontstaat er een tekort aan rode bloedcellen, bloedplaatjes en gezonde witte bloedcellen. De gevolgen zijn klachten zoals bleekheid, vermoeidheid, blauwe plekken, bloedneuzen, lang nabloeden, koorts en infecties. Andere klachten zijn botpijnen, gezwollen klieren, opgezette lever en milt.

 

Behandeling

Kinderen met ALL worden volgens een landelijk of internationaal protocol behandeld. De behandeling bestaat (altijd) uit combinaties van medicijnen die de celdeling remmen (chemotherapie) en duurt ongeveer twee jaar. Het eerste deel van de behandeling is het meest intensief. Kinderen met ALL die in een hoog-risicogroep zitten, komen soms in aanmerking voor een allogene stamceltransplantatie. Dat is een transplantatie met stamcellen uit het beenmerg, de navelstreng of het bloed van een gezonde donor. De bloedaanmaak en het afweersysteem van het kind worden dan vervangen door dat van de donor.

 

Meer weten?

Op de volgende websites vindt je meer betrouwbare informatie over ALL bij kinderen: