Over stamceltransplantatie (SCT)

 

Op 6 februari 2018 heb ik te horen gekregen dat ik een stamceltransplantatie krijg. Dit zal waarschijnlijk begin augustus gebeuren.

 

Tijdens de stamceltransplantatie krijg ik stamcellen van iemand anders. Stamcellen worden gemaakt in het beenmerg. Dat zit in het binnenste deel van mijn grote botten. Het bijzondere aan stamcellen is dat ze nog onrijp zijn. Dat betekent dat ze zich nog kunnen ontwikkelen tot verschillende soorten cellen. De stamcellen in het beenmerg delen en groeien uit tot bloedcellen.

 

Het doel van de stamceltransplantatie is om de kwaadaardige stamcellen in mijn beenmerg te vervangen door gezonde cellen van een donor. Deze cellen helpen mij vervolgens bij het opruimen van achtergebleven leukemiecellen in mijn lichaam. Dit wordt ook 'graft-versus-leukemie-effect' genoemd. Een stamceltransplantatie met stamcellen van iemand anders heet een 'allogene stamceltransplantatie'.

 

Bij allogene stamceltransplantatie worden stamcellen van een geschikte donor bij mij via mijn bloed toegediend, bij voorkeur is de donor mijn broertje Dylan. Als dat niet kan, dan worden stamcellen uit navelstrengbloed van de donorbank gebruikt of van een donor uit de wereldwijde donorbank.

 

Grofweg bestaat een stamceltransplantatie uit de volgende stappen:

  • Er worden stamcellen uit het lichaam van de donor gehaald.
  • Mijn eigen stamcellen in het beenmerg worden vernietigd door een behandeling met chemotherapie.
  • Ik krijg gezonde stamcellen toegediend.

Na de transplantatie duurt het 2-3 weken voordat de stamcellen zich in mijn beenmerg hebben 'genesteld' en ze nieuwe bloedcellen gaan aanmaken. Daarna duurt het nog minimaal 3 weken voordat mijn afweer weer terug begint te komen. Het zal ongeveer een jaar duren voordat ik volledig hersteld ben.


Een allogene stamceltransplantatie heeft ook risico's:

  • Verhoogde kans op infecties door een verminderde afweer.
  • Kans op graft-versus-host ziekte, wanneer de donorcellen mijn eigen lichaamscellen herkennen als 'vijand' en ze gaan aanvallen.
  • Kans dat stamcellen worden afgestoten of niet (voldoende) kunnen ingroeien.
  • Kans op overlijden.

 

 

Meer weten?

Op de volgende websites vindt je meer informatie over stamceltransplantatie: